Dünyanın en toksik yapay tatlandırıcısı aspartam, bu maddenin tarihini örtmek ve pazarda satışını sürdürebilmek için üreticisi tarafından büyük bir kimlik revizyonuna giriyor. Yeni adı AminoSweet. Eğer ürün etiketlerinde bu ibareyi görürseniz bilin ki eski bildiğimiz sentetik tatlandırıcı aspartam. Aspartamın ile felç ve organ hasarları arasında bağlantı olduğu defalarca kanıtlandı.
Aspartamın 1965'de G.D. Searle İlaç Firmasınca yapılan keşfinden beri kayda değer sayıda şüpheli tartışmaya yol açtı. Bilim adamlarınca bile tartışmasız olarak insan tüketimi için uygunsuz olduğu biliniyordu. Ama çok tatlı olduğu ve buna rağmen kalorisiz olduğu için gıda şirketleri tarafından müthiş kârlar anlamına geliyordu.
Haklıydılar da. Ama aspartamı pazara sokmak demek toplum sağlığında çok büyük bedeller demekti. Genetiği değiştirilmiş amino asitlerden elde edilen aspartam dünyanın en bilinen yapay tatlandırıcısıdır ve sakızlardan ağızda patlayan şekerlere, kahvaltılık gevreklerden diş macunlarına pek çok üründe bulunur.
1980'lerde yayınlanan pek çok araştırma aspartamın beyine zarar verdiğini göstermiştir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) araştırmacılar aspartamın beyinde "ciddi nörokimyasal değişikliklere yol açabileceğini" açıklamıştır. Sadece beyini değil başta onu tüketen çocuklarda olmak üzere merkezi sinir sistemini bile etkilediği bulunmuştur.
1990'larda ve 2000'lerde yapılan başka araştırmalarda ortaya çıkan bulgular da aspartam tüketiminin hafızada tutma ve hafızadan çağırmada bozucu etkisi olduğu, nöronlara ve beynin hipotalamik bölgesine zarar verdiği ortaya çıkmıştır.
Aspartamın 1965'de G.D. Searle İlaç Firmasınca yapılan keşfinden beri kayda değer sayıda şüpheli tartışmaya yol açtı. Bilim adamlarınca bile tartışmasız olarak insan tüketimi için uygunsuz olduğu biliniyordu. Ama çok tatlı olduğu ve buna rağmen kalorisiz olduğu için gıda şirketleri tarafından müthiş kârlar anlamına geliyordu.
Haklıydılar da. Ama aspartamı pazara sokmak demek toplum sağlığında çok büyük bedeller demekti. Genetiği değiştirilmiş amino asitlerden elde edilen aspartam dünyanın en bilinen yapay tatlandırıcısıdır ve sakızlardan ağızda patlayan şekerlere, kahvaltılık gevreklerden diş macunlarına pek çok üründe bulunur.
1980'lerde yayınlanan pek çok araştırma aspartamın beyine zarar verdiğini göstermiştir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) araştırmacılar aspartamın beyinde "ciddi nörokimyasal değişikliklere yol açabileceğini" açıklamıştır. Sadece beyini değil başta onu tüketen çocuklarda olmak üzere merkezi sinir sistemini bile etkilediği bulunmuştur.
1990'larda ve 2000'lerde yapılan başka araştırmalarda ortaya çıkan bulgular da aspartam tüketiminin hafızada tutma ve hafızadan çağırmada bozucu etkisi olduğu, nöronlara ve beynin hipotalamik bölgesine zarar verdiği ortaya çıkmıştır.
NutraSweet, Equal, ve AminoSweet: Bunlar da bildiğimiz aspartam
Endüstri lobicileri ve onların hükümetler içindeki kuklalarının gerçekleri tüm saklama çabalarına rağmen internet ve diğer kontrol edilemez bilgi kaynakları tarafından son yıllarda insanlar uyarılıyor ve uyanıyorlar. Ancak tüketiciler şimdi de değişen isme yani "AminoSweet"e (Ç.N.:Türkçe'de nasıl anılacak bilmiyoruz) karşı tedbirli olmalılar.
Japon ilaç şirketi Ajinomoto 2000 yılında aspartam işini Monsanto'dan aldığından bu yana onu yeniden üretip yeniden markalaştırarak kamuoyuna kabul ettirmek için çok uğraşıyor. Bu çabalardan biri de ismini daha doğal gibi (natural çağrıştıran) gösterip adını NutraSweet (nutra tatlı) ya da "Equal" yapmaktı. Ama o bildiğimiz sentetik kimyasal aspartam.
Şekerin de sağlığa zararları bilinmekle birlikte bu zararlar aspartamın tehditleriyle kıyaslanamaz. Aspartam uzun vadeli ve tehlikeli bir katkı. Zararlarından en önemlileri şöyle: beyin lezyonları gibi ciddi organ hasarları, lenfoma, lösemi, kanserin çeşitli türleri, cenin bozuklukları, kilo alımı. Her yaştan tüm tüketiciler önemle kaçınmalı ve çevresini bilgilendirmelidir.
Kaynaklar:
Japon ilaç şirketi Ajinomoto 2000 yılında aspartam işini Monsanto'dan aldığından bu yana onu yeniden üretip yeniden markalaştırarak kamuoyuna kabul ettirmek için çok uğraşıyor. Bu çabalardan biri de ismini daha doğal gibi (natural çağrıştıran) gösterip adını NutraSweet (nutra tatlı) ya da "Equal" yapmaktı. Ama o bildiğimiz sentetik kimyasal aspartam.
Şekerin de sağlığa zararları bilinmekle birlikte bu zararlar aspartamın tehditleriyle kıyaslanamaz. Aspartam uzun vadeli ve tehlikeli bir katkı. Zararlarından en önemlileri şöyle: beyin lezyonları gibi ciddi organ hasarları, lenfoma, lösemi, kanserin çeşitli türleri, cenin bozuklukları, kilo alımı. Her yaştan tüm tüketiciler önemle kaçınmalı ve çevresini bilgilendirmelidir.
Kaynaklar:
Çeviri: Emre Güney
Yazılarımızı çevirmen bilgisi dahil yazının tamamını ve bu siteyi kaynak göstererek paylaşabilirsiniz.
Yazılarımızı çevirmen bilgisi dahil yazının tamamını ve bu siteyi kaynak göstererek paylaşabilirsiniz.
0 yorum:
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.