13 Haziran 2017 Salı

Çeşitli gıdaların asit baz özelliği

ASİT-BAZ TABLOSU


Lütfen Dikkat! Bir gıdanın asit veya baz oluşturma eğiliminin o gıdanın kendi pH değeri ile ilgisi yoktur. Örneğin limonu ele alalım. Limon oldukça asidiktir. Ancak sindirim sonu ortaya çıkan son ürün oldukça baziktir. Bu sebeple limon vücutta baz yapıcı bir yiyecektir. Aynı şekilde et de ilk ölçümde bazik değer gösterse de sindirim süresi ve sonrasında vücutta ciddi asidik sonuçlar bırakır. Bu sebeple et asit üretici besindir. Aşağıdaki tablodan yararlanarak yiyecekleri seçerseniz, asit ve baz uçlardan da yeseniz bedeninizde daha nötre yakın ortam oluşturabilirsiniz.


EN BAZİK DAHA BAZİK BAZİK HAFİF BAZİK GIDA SINIFI HAFİF ASİDİK ASİDİK DAHA ASİDİK EN ASİDİK
Karbonat Tarçın Otlar(çoğu) BAHARATLAR, OTLAR Köri Vanilya Hindistan cevizi Puding, reçel, jöle
Deniz tuzu Sülfit KORUYUCULAR MSG Benzoat Aspartam Sofra tuzu (NaCl)
Maden suyu, bitki çayları, limonlu su Kombuçay Yeşil çay Zencefilli çay İÇECEKLER Çay, Kona Kahvesi Alkol
Siyah çay
Kahve Bira, maya, arpa, malt, şerbetçiotu, meşrubatlar
Soya sosu Elma sirkesi Umeboshi eriği sirkesi SİRKELER Pirinç sirkesi Balzamik sirke Beyaz sirke
Stevya Pekmez Ham bal, saf şeker TATLANDIRICILAR Bal Stevya Sakarin Şeker, Kakao
Umeboshi eriği Sake Yosun, mavi-yeşil algler TEDAVİ EDİCİLER Antihistaminikler Psikotropikler Antibiyotikler
Limon, greyfurt, mango, papaya Hurma, kavun, üzüm, kivi, elma, armut, kuru üzüm Portakal, muz, kiraz, ananas, şeftali, avokado MEYVELER Erik, işlenmiş meyve suları Ekşi yemişler (frambuaz, böğürtlen vs) Kızılcık, kuru erik
Mercimek, deniz yosunu, soğan, turp, dul avrat otu, tatlı patates, deniz sebzeleri Havuç, sarımsak, kuşkonmaz, roka, maydanoz, zencefil, brokoli Patates, dolmalık biber, mantar, lahana, karnıbahar, şalgam, ginseng, patlıcan, kabak, kara lahana Brüksel lahanası, pancar, kereviz, bamya, salatalık, marul
SEBZELER, BAKLİYAT VE KÖKLER
Ispanak, bakla, fasülye, börülce, turşu Barbunya, kuru fasülye, kırmızı fasulyei pazı Bezelye, fıstık, nohut Soya fasülyesi, keçiboynuzu
    Greyfurt, kavun
Portakal, kayısı TURUNÇGİLLER Hindistan cevizi Erik Kızılcık
Misket limon, nektarin, amme (Trabzon hurması), ahududu, karpuz, mandalina, ananas Turunç, zeytin, böğürtlen, mango Avokado, böğürtlen, kiraz, şeftali, papaya Muz, yaban mersini, ananas suyu, kuru üzüm, frenk üzümü, üzüm, çilek MEYVELER Turşu meyveleri, kuruyemiş, incir, hurma, amme (Trabzon hurması) Kuru erik, domates Nar
Zeytin yağı Keten tohumu yağı Kanola yağı YAĞLAR Mısır yağı        
       
            ETLER Geyik, jelatin ve sakatatlar Kuzu, koyun Domuz, dana, ayı Sığır, sülün


BALIKLAR Balık Kabuklu balıklar, yumuşakçalar Midye, kalamar Istakoz
KANATLILAR Yaban ördeği Hindi, kaz Tavuk
Yulaf, çekirdek kahve, kinoa, pirinç
ÇEKİRDEK, KAHVE ve OTLAR
Esmer pirinç, darı Karabuğday, buğday, irmik, pirinç Mısır, çavdar, yulaf kepeği Arpa


Kabak çekirdeği, hidrojenize yağ
Haşhaş tohumu, kaju fıstığı, kestane, biber Susam, Morina karaciğer yağı, badem, filizler Avakado yağı, çoğu tohum, hindistancevizi yağı, zeytinyağı, keten tohumu yağı FINDIK GİLLER VE TOHUM YAĞLARI Kabak çekirdeği yağı, üzüm çekirdeği yağı, ayçiçek yağı, çam fıstığı, kanola yağı Badem yağı, susam yağı, aspir yağı Antep fıstığı yağı, kestane yağı, domuz yağı, pikan cevizi, palmiye çekirdeği yağı Pamuk yağı, fındıklar, ceviz, kızarmış yemişler
    Sağma süt SÜT ÜRÜNLERİ Krema, tereyağı İnek sütü Kazein, süt proteini, köy peyniri İşlenmiş peynir
Badem sütü MANDIRA DIŞI SÜT ÜRÜNLERİ Pirinç sütü Soya peyniri Soya sütü
    İnsan anne sütü İNEK, İNSAN SÜT ÜRÜNLERİ Yoğurt Yaşlandırılmış peynir Taze peynirler Dondurma, homojenize süt
    Bıldırcın yumurtası Ördek yumurtası YUMURTALAR Tavuk yumurtası

Yazar:

0 yorum: